İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) gerçekleştirilen fuarda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, geçen yıl ihracatta 254 milyar dolar gibi bir rakama ulaşıldığını ifade ederek, ev ve mutfak ürünleri İhracatının yılın ilk 2 ayında yaklaşık 1 milyar dolara ulaştığını bildirdi.
Yılı sektörün 6 milyar doları aşan ihracatla kapatabileceğine işaret eden Tecdelioğlu, “Tabii senenin ikinci yarısında arz talep dengesinin değişmesi, dünyadan gelen fırsatların Türkiye üzerinde doğması, hızlı teslimat yapmanız, lojistik alanındaki fırsatlarımızla bunun 7-7,5 milyar dolarlara çıkmasını istiyoruz.” dedi.
2 fuarın farklı derneklerin sinerjisiyle eş zamanlı olarak yapılmasının önemini vurgulayan Tecdelioğlu, şunları kaydetti:
“Biz bu sinerjiyle ‘dünyada mutfağın, dünyada elektrik elektroniğin merkezi Türkiye’ hedefine koşmamız lazım. Mutfak sektörlerine baktığımız zaman başarılı çizgimizi önce dünya ikinciliğine ve daha sonra da birinciliğe götürmek için hızlı çalışmamız gerekiyor. Daha çok üretmemiz gerekiyor, daha fazla ihracat yapmamız gerekiyor.
İşte sloganda yazdığı gibi ‘hep birlikte dayanışma vakti’ anlayışıyla hareket etmemiz gerekiyor. Birlikteliğimizi, bu gücümüzü 6 Şubat’taki deprem gecesinde de göstermiş olduk. Depremlerde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara şifa ve ailelere de sabır diliyorum. Depremlerin ardından sanayicilerimizin ihracatçılarımızın, esnaflarımızın ve tüm vatandaşlarımızın göstermiş olduğu birliktelik tüm dünyaya örnek oldu.”
“Züccaciye Pazarında Türkiye Çok Önemli Bir Konuma Ulaştı”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Züccaciye Meclisi Başkanı Murat Kolbaşı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden hemen önce züccaciye sektörünün önemli oyuncularıyla Ambiente Frankfurt fuarı nedeniyle Almanya’da olduklarını söyledi.
Ambiente fuarına Türkiye’nin 350 firma ile katıldığını belirten Kolbaşı, “Böylece fuara katılan 3. en kalabalık ülke olduk. O gece bizimle beraber 40 civarında Kahramanmaraşlı, Adıyaman’dan, Malatya’dan firmalarımız vardı. Üzüldük. Yaraları sarmak için uğraşıyoruz. Bugün bu fuarla hem oraya destek, hem de Türkiye’nin ihracatı için bir adım daha atmış oluyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kolbaşı, züccaciye pazarında Türkiye’nin çok önemli bir konuma ulaştığına dikkati çekerek, “Bugün Atlantik kıyısından doğuya doğru gittiğinizde Çin’in batı sınırına kadar olan bölgede Türkiye bugün en büyük üretici konumunda. Bakın Atlantik’in kıyısından Çin’in batısına kadar. Bugün işte bu altyapıyla bu fuarları yapıyoruz. İşin elektronik tarafına gelirsek de Çin’den sonraki en büyük ihracatçı konumundayız. Benim de bugün burada temsil ettiğim Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği 15 milyar dolarlık rakamla en büyük ihracatçı birlikleri arasında ilk 5’te.” diye konuştu.
“Her Bir Yabancı Satın Almacı Firma İçin Deprem Bölgesi İçin 1.000 TL’lik Bağış Yapılacak”
Gelişen Ev ve Yaşam Eşyası Markaları Derneği (GEEM) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çığır Şahin, Ambiyans Fuarını 6 Şubat depremlerinin gölgesi altında gerçekleştirdiklerini belirterek, “Çalışmak, üretmek ve ihracata devam etmek zorundayız. Ülkemiz dış ticaretini ileriye götürecek ihracat fuarları, kalkınma hamlelerimiz için de önemli bir yer tutmaktadır. Bu yüzden ülkemizin her zamankinden daha fazla yatırıma, üretime ve istihdama ihtiyacı var.
Bizler ülkemizin ekonomik değerleri olarak, üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya hazırız. Bugün tam olarak, bu sebeple buradayız. Bu yüzden sektörümüz için önemli bir fuar olan Ambiyans Fuarı’nda markalarımızla yerimizi aldık. Dünya liginde üst sıralara tırmanmak, Türk markalarının üretim, imkan ve kabiliyetlerini tescil ederek, küresel pazardan daha fazla pay alabilmelerini sağlamak yegane hedefimiz.” diye konuştu.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından fuar kapsamında yardım kampanyaları düzenlediklerini belirten Şahin, şunları kaydetti:
“Fuarımızda; AFAD, Kızılay, Ambiyans Fuarcılık ve GEEM derneği olarak depremzedeler için yardım kampanyaları düzenliyoruz. Yardım kampanyaları kapsamında AFAD ve Kızılay ekipleri fuar alanında irtibat noktalarında konumlanacak. Fuar kapsamında isteyen firmalar satışlarının yüzde 5’ini AFAD ve Kızılay’a bağış olarak aktarabilir. Katılımcı ve ziyaretçiler, fuar süresince AFAD ve Kızılay irtibat noktalarından bağışta bulunabilir.
Ambiyans Fuarcılık, fuarı ziyaret eden her bir yabancı satın almacı firma için 1.000 TL’lik bağışı depremzedeler yararına AFAD veya Kızılay’a bağışlamayı taahhüt etti. Ayrıca, fuarda teşhir edilen ürünler, ev, mutfak ve yaşam eşyası gibi temel ihtiyaçlardan olan ürün grupları depremden sonra yeni bir hayat kurmaya çalışan bölge insanlarımızın temel ihtiyaçlarının karşılanması için AFAD’a bağışlanacak.”
Fuar 5 Mart’a Kadar Açık Olacak
Uydu Elektronik İletişim İş İnsanları Derneği (TUYAD) Başkanı Hayrettin Özaydın, deprem bölgesine destek verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini belirterek, deprem bölgesinde ihtiyaçların takip edilmesi ve bu kapsamda hızlıca karşılanması gerektiğini söyledi.
TUYAD olarak kendilerinin depremlerden hemen sonra bölgeye ulaştıklarını aktaran Özaydın, “Uydudan internet sistemiyle bölgenin iletişimini sağlamaya çalıştık. Bugün burada eksikliği tamamlamaya gayret edeceğiz. Bu fuarda Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen elektronikçi arkadaşlarımıza uydudan internet sisteminin eğitimi bugün başlatıyoruz. Bu fuar buna vesile olacak. Ambiyans Fuarcılık yönetim kuruluna bu imkanı sağladıkları için teşekkür ederim.” diye konuştu.
Dayanıklı Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği (BEYPER) Başkanı Ali Yıldız ise dernek olarak kendilerinin Türkiye Perakendeciler Federasyonu çatısı altında deprem bölgesinde ihtiyaçları tespit ettiklerini ve AFAD önderliğinde organize şekilde bölgeye ihtiyaçları ulaştırdıklarını söyledi.
Ambiyans Ev ve Mutfak Ürünleri İhracat Fuarı ile ISFA Elektrik ve Elektronik Ev Teknolojileri İhracat Fuarı 5 Mart’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.
İLGİLİ HABERLER
ALINTI KAYNAK: https://sanayigazetesi.com.tr/es-zamanli-ihracat-fuarlari-kapilarini-acti/