İş Hayatında Başarılı ve Berrak Bir Zihne Sahip Olmanın Anahtarı: Mindfulness
İş hayatında başarılı olmanın yolları birçok psikolog tarafından irdeleniyor ve bu konuda yeni anlayışlar ortaya çıkıyor. Hepimiz çalıştığımız süre boyunca birçok problemle karşılaşıyor, stresli durumlar içinde kalabiliyoruz.
Burada başarılı olmamız kadar kendi psikolojik sağlığımızı koruyabiliyor olmamız da gerekiyor. Hatta bazen yalnızca başarıya odaklandığımızda içinde kaldığımız durumların ve yoğun stresin bizi ne kadar zorlayabileceğini kaçırıyoruz. Bunun sonunda geçen zamanda ise kendimizi rahatlatacak noktaları keşfetme, stresimizi
yönetebilme gereksinimimiz doğuyor.
Bu noktada ise karşımıza “mindfulness” çıkıyor. Günümüzde birçok global şirket çalışanlarına Türkçe karşılığı olarak bilinçli farkındalık diyebileceğimiz “mindfulness” eğitimleri aldırmaya başladı. Peki, mindfulness nedir?
Budistler tarafından yüzyıllardır uygulanan “mindful” durumu günümüzde de oldukça popülerleşti. Bu öğreti, kişilerin belirli bir bakış açısı ve tutumla anda kalabilmelerini
sağlıyor. Bu anda kalabilme durumuna ise “mindful” olabilme deniyor.
Mindfulness çalışmasının farklı ölçekleri yani verilen farklı eğitimler bulunmakta. Bu eğitimler ise genel hatlarıyla dört boyutu göz önünde bulunduruyor.
Bu boyutlardan ilki kabul etme. Mindfulness; anın farkındalığını yargılamadan kabul etmeyi hedef alır. Yani o anda ne kadar rahatsız edici şeyler olursa olsun; an hoş karşılanmalı ve kabullenilmelidir.
Kişilerin içinde bulundukları ana öznel bir yorum getirmeden ve duygu geliştirmeden o anı kabul etmelerini hedefler. İkinci boyut ise gözlem/dikkat. Burada ise kişinin bireylerin
düşüncelerine, tepkilerine ne kadar dikkat ettiği hedef alınır. Burada önemli olan yine bireyin kendiliğinden ve herhangi bir yargı geliştirmeden dikkat geliştirmesidir.
Üçüncü boyut ise bireylerin duygularını, tepkilerini nasıl tanımladığı ile ilgilenir. Bu boyuta tanımlayıcılık denebilir. Burada da bireyden yine herhangi bir yargı geliştirmeden tanım yapması beklenir.
Dördüncü boyut ise ihtiyat/sağduyudur. Burada ise bireylerin farkındalıkla ilerlerken bir karar vermeden önce sağduyulu hareket edip etmediklerine odaklanır.
İş Hayatında Mindfulness
İş hayatında ise “mindful” olabilmenin çalışanların performansına birçok katkısı bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre içinde bulunduğu durumu yargılamadan ve duruma karşı bir stres geliştirmeden; durumu dikkatle gözlemleyebilen çalışanlar bu duruma yönelik daha etik kararlar verebiliyor, zorlukların üstesinden daha kolay bir şekilde gelebiliyor.
Mindfulness’ın sunduğu iyi özellikleri şu şekilde maddeleyebiliriz; daha doğru ve etkili iletişim becerisi, daha etik kararlar alma, stres ve duygu durumunu yönetme becerisinde artış, performans artışı, daha yaratıcı çözümler, zorluklarla daha kolay baş etme becerisi, stresli durumlara karşı dayanıklılık, daha motive bir şekilde çalışma, odak süresinin uzaması, otomatik davranış biçiminden bilinçli davranışa yönelme.
Yapılan bilimsel araştırmalara göre; sekiz hafta düzenli bir şekilde uygulama yapan bireylerde bilişsel, psikolojik ve hatta fizyolojik alanlarda olumlu değişimler gözlemlenmiş.
Mindfulness uygulamaları sonucunda kişilerin genel yaşam tatmini ve mutluluk algısında artış, olumsuz duygularında azalma, özgüven, olumsuz olaylar karşısında dayanıklılık gibi psikolojik becerilerde olumlu değişimler gözlemlenmiş.
Kaynak
ALINTI KAYNAK: https://www.turkchem.net/is-hayatinda-basarili-olmanin-anahtari-mindfulness.html