Kusursuz Çamaşır Hijyeni – Gizli Mikroplara Karşı Koruma, Giysilerinizi ve Makinenizi Yeni ve Temiz Tutar
Hızlı tüketim ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Hayat Kimya A. Ş., 1987 yılında ev bakım ürünleri pazarına giriş yaparak sektörünün global bir oyuncusu olarak yolculuğunu emin adımlarla sürdürüyor.
Ürün gamını inovasyon temeline dayandıran Hayat Kimya A.Ş., 2012 yılında kurulan
Hayat Kimya Ar-Ge merkezi ile sektördeki çalışmalarına hız vererek, 2015 yılında Türkiye’nin kimya sektöründeki en iyi Ar-Ge merkezi seçildi.
Yanı sıra, ev bakım kategorisinde sektörün öncü ürünleri arasında yer alan Bingo markasını güçlü ihracat ağıyla dünyanın farklı noktalarına ulaştırarak, küresel ayak izini de genişletiyor.
Toz deterjan kategorisinin iddialı markası bingo kalitesi dünyanın farklı yerlerinde tüketicileriyle buluşmaya devam ediyor.
Türkiye toz deterjan pazarında beyazlar, renkliler ve renkli & beyazlara özel, parfümsüz gibi ürünler market raflarında bulunmaktadır. Toz deterjanlarda leke performansına etki eden ana hammaddeler yüzey aktif maddeler, enzimler ve ağartıcılar olarak sayılmaktadır.
Yüzey aktif madde ve enzim içerikleri Bingo Matik toz deterjanların tümünde bulunurken, ağartıcı içerik en yüksek oranda beyazlara özel olan Bingo Matik Ultra Beyaz formülünde
yer almaktadır.
Toz deterjanlarda çoğunlukla ağartıcı mekanizma olarak sodyum perkarbonat ve TAED kullanılmaktadır. Bu ağartıcı mekanizma, çay, kahve, şarap, meyve suyu gibi renkli lekelerde etkili olmasının yanı sıra, beyaz giysilerin uzun süre beyazlığını korumasını desteklemektedir.
Ayrıca son yaptığımız Ar-Ge çalışmalarında Bingo Matik Ultra Beyaz formülündeki bu ağartıcı düzeyinin 40 °C gibi daha düşük sıcaklıklarda antifungal ve biyofilm önleyici gibi özelliklerini de desteklediği görülmüştür.
Bu çalışma kapsamında ürünün özellikle antifungal ve çapraz kontaminasyonu engelleme, düşük sıcaklıkta dahi makineyi ve tekstili koruma özelliklerine dair detaylar verilmiştir.
Giriş
Çamaşır yıkamanın temel amacı tekstillerden leke ve kirleri çıkarmak iken, tekstil ve çamaşır makinelerinden mikrobiyal kontaminasyonun ve kötü kokulu maddelerin uzaklaştırılması da yıkama işleminin önemli bir hedefidir.
Endüstriyel ve kurumsal yıkama, tekstillerin hijyenini sağlamak için 60°C ve üzeri sıcaklıklar ve güçlü ağartma maddeleri kullanan standartlaştırılmış prosedürler kullanır. Bununla birlikte, ev içi çamaşır yıkama prosedürleri genellikle belirsizdir ve tüketicinin kendi tercihine göre yıkama prosedürlerini kendileri seçmektedirler.
Çamaşır makinelerinde daha fazla enerji tasarrufunun sağlanmasının amaçlanması ile son yıllarda Avrupa’da yıkama sıcaklıklarının düşürülmesine (60°C yerine 40°C) sebep olmuştur.
Çamaşır söz konusu olduğunda, iki önemli kirletici kaynak dikkate alınmalıdır. İnsan vücudu birincil kaynak olarak hizmet eder. Bunlar deride bulunan mikrobiyota veya giyilme veya kullanım sırasında tekstile aktarılabilen deri patojenleridir.
Ek olarak, potansiyel olarak kontamine olmuş maddelerle kirlenmiş olan tekstil ürünleri, insanlarla ilişkili başka mikroorganizmaların kaynağını oluşturur.
Çamaşır makinesinin körük lastiğinin kıvrımları gibi ulaşılması zor ve ıslak kalan parçaları, mantarlar gibi mikroorganizmaların kolonize olduğu biyofilm oluşumuna karşı hassastır.
Mantarlarla ilişkili biyofilm, çamaşır makinelerinde teknik sorunlara neden olabilir. Borular,
filtreler ve ekipman gibi yüzeylerde tıkanmaya, korozyona ve verimin düşmesine neden olabilecek mantar biyofilmleri oluşabilir.
Ek olarak, biyofilmler su akışını azaltarak, enerji tüketimini artırarak ve ekipmanın ömrünü kısaltarak makinenin verimliliğini azaltabilir.
Mantar biyofilmleri ayrıca sporları serbest bırakabilir ve bu da onlara maruz kalan kişilerde sağlık sorunlarına neden olabilir.
Çamaşır Makinelerinde Biyofilmle İlişkili Küf Oluşumuyla Mücadele
Biyofilm kavramı, bir yüzeye yapışan ve farklı gen ifadesinden kaynaklanan fizyolojilerinde değişiklikler gösteren bir mikroorganizma popülasyonu veya topluluğunu ifade eder.
Biyofilmler biyotik veya inert yüzeylerde oluşabilir ve tek bir türden türeyebilir veya birden fazla türden oluşabilir. İpliksi mantarlar ayrıca gerçek biyofilmler oluşturabilir ve bu sistemler sağlık ve ilgili endüstriler için önemli bir sorundur.
Aspergillus niger’in çamaşırhane ortamlarında biyofilm oluşturduğuna dair gözlemler bulunmaktadır.
Ev ortamlarında mikroorganizmaların uzaklaştırılması veya devre dışı bırakılması gerekliliği, yalnızca enfeksiyon riskini azaltma amacıyla gerekçelendirilmez. Kötü koku oluşumu gibi diğer olumsuz mikrobiyal sonuçları da kapsar.
Tek yıkama (Şekil 1) ve 10 yıkama (Şekil 2) sonrasında çamaşır makinesinin körük lastiğinin kıvrımlarında biyofilm ile ilişkili mantarlar (Aspergillus niger) üzerinde 40°C yıkamada Bingo Ultra Beyaz ve perkarbonat içermeyen deterjanın antifungal etkinliği görülmektedir.
Bingo Ultra Beyaz tek yıkama sonrasında körük lastiğindeki küf üzerinde, perkarbonatsız deterjana göre 2,5 kattan fazla antifungal etkinlik gösterirken, ardıl 10 yıkama sonrasında, Bingo Ultra Beyaz küf oluşumunu neredeyse tamamen önlenmiştir.
Ciltle İlişkili Mantarların Büyümesinin ve Çapraz Kontaminasyonunun Önlenmesi
Çamaşırlarla ilişkilendirilen mikrobiyal populasyon, ciltle ilişkili, çevrede bulunan ve çamaşır
makinesini kaynaklı mikroorganizmaların bir karışımıdır.
Bu konuyla ilgili olarak, yıkama işleminin tekstiller üzerindeki mikrobiyal popülasyonun
birincil kirletici maddelerden (örneğin deri bakterileri) ikincil kirletici maddelere (örneğin biyofilmle ilişkili çevresel bakteriler) geçişine neden olduğu varsayılmaktadır.
Candida albicans, deri ve mukus zarları gibi Candida enfeksiyonlarının yaygın olarak görüldüğü vücut bölgeleriyle temas halindeyse, yeterince dekontamine edilmemiş tekstiller yoluyla potansiyel olarak bulaşabilir.
Candida albicans’ın kontamine olmuş tekstil ürünleri yoluyla bulaşmasını önlemek için, tekstil ürünlerinin uygun şekilde temizlenmesini ve uygun deterjan kullanılarak dekontamine edilmesini sağlamak önemlidir.
Pamuk, mantarların büyümesi için uygun bir ortam olarak hizmet edebilmesine rağmen, taramalı elektron mikroskobu (SEM) aracılığıyla tekstillerin Bingo Ultra Beyaz ile yıkanmasının kumaştan Candida’yı ortadan kaldırdığı gösterilmiştir (Şekil 3).
Ek olarak, araştırmalar çamaşır yıkamanın sadece tekstil üzerindeki mikrobiyal hücre sayısını azaltmakla kalmayıp aynı zamanda çamaşır makinesinde olabilecek mikroorganizmaları önemli ölçüde tekstile bulaştırabileceğini göstermiştir.
Bingo Ultra Beyaz’ın çamaşır makinelerinden tekstil ürünlerine mikrobiyal geçişi önlediği (Şekil 4) ve tekstilin temizliğini koruduğu gösterilmiştir (Şekil 5).
Sonuç
Yapılan araştırmalar, kirli çamaşırların potansiyel sağlık tehlikesi taşımasının yanı sıra hoş olmayan kokular ve çamaşır makinelerinde teknik sorunlara da yol açabileceğini göstermektedir.
Özellikle ev aletlerinde enerji verimliliğine yönelik trend eğilimler göz önüne alındığında, daha düşük yıkama sıcaklıklarının kullanılması, sıcaklık profilinden önemli ölçüde etkilenen yıkama hijyeninin etkinliği ile dengelenmelidir.
Bingo Ultra Beyaz’ın 40 derecede düzenli kullanılması, yıkama işlemi sırasında yeterli korumayı sağladığı görülmüştür. Bu şekilde kötü kokuların önlenmesine ve hem tekstillerin hem de çamaşır makinelerinin korunmasına yardımcı olmaktadır.
Kaynakça
Bloomfield, S. F., Carling, P. C., Exner, M., Gould, D., & Nath, K. J. (2017). Infection prevention and control in the home: why we need to do more. Journal of Hospital Infection, 97(4), 339-343.
Bockmühl, D.P. (2017) . Laundry hygiene—how to get more than cleanJournal of Applied Microbiology 122, 1124–1133
Borrego, A., Ferreira, J. P., Reis, C., Ribeiro, M., & Fernandes, I. (2017). Microbial contamination in washing machines and associated risks for human health. Environmental Science and Pollution Research, 24(18), 15209-15225
El-Sherbiny, G. M., Mohamed, E. A., & Abdel-Rahman, H. A. (2018). Antifungal efficacy of some bleaching agents against clinical isolates of dermatophytes. Journal de Mycologie Médicale, 28(4), 675-681
Fittipaldi, M., & Codony, F. (2019). Microbial contamination of washing machines and the role of Candida in laundry hygiene. International journal of environmental research and public health, 16(10), 1814.
Gao, S., Wang, S., Jiang, D., Feng, J., & Li, J. (2020). Peroxycarboxylic acids: a promising
class of fungicides. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 68(4), 1111-1120.
Gattlen, J.,Amberg, C., et al. (2010). Biofilms isolated from washing machines from three continents and their tolerance to a standard detergent, Biofouling: The Journal of Bioadhesion and Biofilm Research, 26:8, 873-882, DOI: 10.1080/08927014.2010.524297 Priegnitz, B. E., Wargenau, A., Brandt, U., Rohde, M., Dietrich, S., Kwade, A., et al. (2012). The role of initial spore adhesion in pellet and biofilm formation in Aspergillus niger. Fungal Genet. Biol. 49, 30–38. doi: 10.1016/j.fgb.2011.12.002
Rose, L., Rogan, M., & Kopecki, N. (2019). Laundry and healthcare: an evaluation of
infection control in linen services. Healthcare Infection, 24(1), 23-29. https://doi. org/10.1071/HI18042
Sandifer, Q. D., Walker, J. T., & McLaughlin, J. B. (2016). A review of microbial contamination
of laundered fabrics and laundering effectiveness. Journal of Applied
Microbiology, 120(4), 982-993 Whitehead, K., Eppinger, J.,Srinivasan, V., Ijaz, M.K.,Nims, R.W.,McKinney, J. Potential for Microbial Cross Contamination of Laundry from PublicWashing Machines.
Microbiol. Res. 2022, 13, 995–1006. https://doi.org/10.3390
Dr. Ö. Özlem İbrahimoğlu Karamık
Kıdemli Araştırmacı, Biyoteknoloji
Hayat Kimya Ar-Ge
Gülşah Acar
Kıdemli Araştırmacı, İnovasyon, Deterjan
Hayat Kimya Ar-Ge
Ahmet Ergün
Deterjan Ar-Ge Grup Müdürü
Hayat Kimya Ar-Ge
ALINTI KAYNAK: https://www.turkchem.net/kusursuz-camasir-hijyeni.html