Türkiye’yi derin yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gelen ayni ve nakdi yardımlarla bölge halkının yaraları sarılmaya devam ediliyor. Türk sanayisi için büyük önem arz eden bölgede sanayiciler ilerleyen dönemlerde meydana gelecek göçün önüne geçmek için şimdiden harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin vurduğu kentlerde normale dönme çalışmaları devam ederken diğer taraftan göç hareketliliği başladı. Barınma ve güvenlik sorunlarının baş göstermesiyle birlikte başlayan göç dalgası, bölgede faaliyet gösteren sanayicileri harekete geçirdi. İlerde yaşanacak istihdam sıkıntısından doğacak üretimin azalmasının önüne geçmek isteyen sanayici kuruluşlar, bölgedeki gücü yeniden harekete geçirecek planlardan bahsetti.
Sanayide Üretimi Etkiliyor
Deprem bölgelerindeki üretim tesislerinin birçoğu ayakta olmasına rağmen hiç zararı olmayan tesislerde dahi 2 – 3 ay içerisinde toparlanacağı belirtiliyor. Afet esnasında sarsıntıdan dolayı fabrika içerisindeki makinelerde çalışamaz durumda olanlar mevcut. Bölgede tekstil ve tekstil maddesi, çelik vb. birçok alanda lokomotif illerden olan Kahramanmaraş ve Gaziantep’teki fabrikalarda hammadde krizi yaşanacağı öngörülüyor. Deprem sonucunda ortaya çıkan altyapı sorunlarından kaynaklı bulaşıcı hastalık ihtimali ve oluşan güvenlik zaafiyeti insanları göçe zorluyor. Şehirlerde tahribat çok yüksek boyutlarda ve bölge insanının en büyük sorunlarından biri haline gelen barınma çözüme kavuşmazsa üretim ciddi boyutlarda sıkıntılara yol açacak.
Barınma Büyük Problem
Gaziantep’in Türkiye’nin en önemli tarım ve sanayi kenti olduğunu belirten Adnan Ünverdi, evlerde meydana gelen hasarlardan dolayı barınmanın git gide krize dönüşeceğini aktardı. Ünverdi, birçok bölgede hasar tespiti çalışmalarının devam ettiğini belirterek, bölgede kalkınma ve üretimin yeniden sağlanması için göç sorununa acil çözümler bulunması gerektiğini belirtti. Başkan Ünverdi, sanayi bölgelerinde ve fabrikalarda büyük çaplı hasarların meydana gelmediğini belirtirken insanların yaşadığı travmatik olaylarda üretimin devamlılığını beklemenin güç olduğunu da ekledi. Ünverdi, “bölge insanımız psikolojik olarak çok etkilenmiş durumda. Burada sanayinin yeniden hızlanması için çok hızlı bir şekilde konteyner kentler kurulması gerekiyor. Ülke ekonomisi için stratejik önem taşıyan başta Gaziantep olmak üzere diğer kentlerde çalışanlarımızın bulundukları şehri terk etmemeleri için çabalamamız gerek.” ifadelerine yer verdi.
Yatırım Çağrısı Yapıldı
Depremden etkilenen illerde kamu ve özel sektörden yatırımlar yapılması gerekiyor. Tekstilde Türkiye’de önemli kentlerden her birinin üretimde cazibe merkezi haline getirilerek canlandırılması gerektiğini savunan sanayiciler, bölgede istihdamı korumak ve üretimi aynı hızında devam ettirmek için devlet desteklerinin, başta yerli olmak üzere Türkiye’de faal olan yabancı şirketlerin; sektör ve sektör temsilcilerinin desteklerinin verilmesi gerektiğini savunuyor.
Teşviklerin Artması Gerek
Depremden etkilenen bölgelerde teşviklerin bir an önce açıklanması gerektiğini vurgulayan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Bulundu, “Buradaki sanayici ve işçinin burada kalması için bazı kolaylıkların getirilmesi şart. İşçilerimize maaş desteği verilmeli. Tesislerde elektrik, doğalgaz, sigorta ödemeleri konusunda kolaylıkları getirilmesi şart. Tüm Maraş olarak, sanayiciler olarak çalışma arkadaşlarımızı kaybetmemek için elimizden geleni yapmalıyız, aksi halde hem ülke ekonomisi için hem de ihracat için büyük bir kayıp olur”ifadelerinde bulundu.
Maaş Avantajı Sağlanmalı
Belli bir süre bu illerdeki sanayicilerden ve çalışanlardan kesilen vergi ve primlerinde iyileştirilmeye giderek bölgenin çalışan için iyileştirilmeye çalışılmasının önemine vurgu yapan Bulundu, barınma sorununun yanı sıra ücret konusunda iyileştirmenin göçün önüne geçecek unsurlardan birisi olduğunu dile getirdi. Bulundu, çalışanın maaşı ve barınma sorunu çözülürse işçilerimiz şehirde kalmaya devam edebilir. Teşvikler hayata geçirilirse şehrimizin toparlanması hızlı olur” dedi.
OSB’lere Konteyner Kent
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Osmaniye’de, organize sanayi bölgesindeki (OSB) fabrikalarda asgari düzeyde üretim yapılıyor. Depremin hemen ardından ivedi bir şekilde hasar tespiti yapıldığını aktaran Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Devrim Murat Aksoy, sanayide çarkların yeniden dönmesi için belirlenen alanda konteyner kent kurulacağını aktardı. Rezerv ve diğer alanlarda konteyner kent kurulması için yerleri belirlediklerine değinen Aksoy, gelip kalmak isteyenlerin sayısına göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarınca konteyner kentin oluşturulacağını kaydetti. Aksoy, “iş gücünü bölgede tutmak için konteyner kent kurulması projemiz var. Yerlerini belirledik, bakanlığımıza ilettik. Şu an çalışanlarla görüşmeler yapılıyor. Onları eğer OSB’ye aileleriyle getirebilirsek bacaları tekrar tüttürmeye çalışacağız” dedi.
OSB’lere Konteyner Kent
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Osmaniye’de, organize sanayi bölgesindeki (OSB) fabrikalarda asgari düzeyde üretim yapılıyor. OSB içerisinde yer alan firma sahiplerinden aktarılan bilgilere göre üretim alanlarında herhangi bir yıkıntı ya da hasar yok ancak iş gücü konusunda sıkıntılar mevcut. Depremin hemen ardından ivedi bir şekilde hasar tespiti konusunda çalışmaların yapıldığını aktaran Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Devrim Murat Aksoy, sanayide çarkların yeniden dönmesi için belirlenen alanda konteyner kent kurulacağını aktardı. Aksoy, sanayinin çarklarının tekrar dönmesi için çeşitli adımlar attıklarını dile getirdi. Rezerv ve diğer alanlarda konteyner kent kurulması için yerleri belirlediklerine değinen Aksoy, gelip kalmak isteyenlerin sayısına göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarınca konteyner kentin oluşturulacağını kaydetti. Aksoy, “iş gücünü bölgede tutmak için konteyner kent kurulması projemiz var. Yerlerini belirledik, bakanlığımıza ilettik. Şu an çalışanlarla görüşmeler yapılıyor. Onları eğer OSB’ye aileleriyle getirebilirsek bacaları tekrar tüttürmeye çalışacağız” dedi.
İLGİLİ HABERLER
ALINTI KAYNAK: https://sanayigazetesi.com.tr/thy-perakende-konsorsiyumuna-katildi/